dimarts, 15 de novembre del 2011

La pluja



La pluja cau damunt de tota la terra. En alguns països són molt pocs els dies en què no plou. En altres llocs, com per exemple en sectors d´Itàlia, d´Espanya i de California i parts d´Austràlia, la pluja cau sobretot durant l´hivern, i els estius són càlids i secs. En alguns llocs de la India, la pluja arriba tot d´una, una pluja densa que cau cada dia en el transcurs de moltes setmanes. Aquestes pluges s´anomenen pluges monsòniques i, si no arriben, tot el camp queda polsós, sec, i cap collita no hi creix. Qualsevol que sigui la manera com es produeixi, l´aigua ha de tornar als núvols abans que pugui caure altre vegada en forma de pluja.
Cada dia, mentre el sol escalfa la terra, el vapor d´aigua se´n va cap amunt. Ve de la superficie dels oceans, dels rius, dels llacs. Les plantes i la terra humida en què creixen també desprenen humitat. D´això se´n diu evaporació.
L´aire humit es transforma en núvols que es tornen espessos i pesats en adquirir més humitat. quan els núvols es refreden, la humitat es condensa formant gotes de pluja que tornen a la terra. Aquest procés, que es repeteix d´una manera continua s´anomena el cicle de l´aigua i és un fet important perquè necessitem la pluja per a fer créixer les plantes i així tenir aliments per menjar. La pluja també manté plens els rius i els llacs perquè puguem  tenir, per exemple, aigua corrent a les nostres llars.
L´aire que es troba moltamunt de la superfície de la terra és molt fred. Quan els núvols carregats de pluja penetren en aquest aire, les gotetes d´aigua que els formen es converteixen en partícules de gel. Aquestes partícules s´ajunten per a formar volves de neu que són llavors prou pesades per a desprendre´s dels núvols. Quan cauen, es fonen i es transformen en grans gotes. A l´hivern, l´aire és tan fred, que les volves no es fonen i cauen en forma de neu produint una nevada.

Imelda i Robert Updegraff. El temps atmosfèric. Editorial Teide.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.