dijous, 17 de novembre del 2011

El vent



L´aire de la terra no està mai quiet. Sempre bufa d´un lloc a l´altre i porta canvis de clima a diferents regions de la terra. El temps que tenim depèn de quin tipus d´aire s´està movent damunt nostre. El vent ens pot dur un canvi de temps, diferent del que tenim, procedent d´una distància que es pot trobar a milers de quilòmetres, i el tipus de temps que tinguem dependrà del lloc d´on ve aquest aire i del que li pot ocórrer durant el trajecte.
El vent sorgeix de la calor que ve del sol. Quan el sol brilla, aquest escalfa la terra, i l´aire damunt de la terra calenta comença llavors a pujar cap al cel. A mesura que l´aire puja més i més amunt es transforma en enormes canals o corrents d´aire que s´estenen sobre la terra. L´aire puja molt més rapidament en terres calentes que en les que són fredes. la majoria dels corrents d´aire comencen a l´Equador, on el sol és molt calent, i es desplacen cap a les regions polars, que són molt fredes.
Quan aquests vents corren cap a altres àrees del món, travessen divereses terres i oceans i produeixen variades menes de temps.
El que pot succeir a l´aire durant la seva travessada determina la classe de temps que ens portarà quan arribi. si el vent bufa sobre regions desèrtiques, aquest ens durà aire molt sec i càlid. Els vents que creuen els oceans, tot recollint vapor d´aigua de la superfície dels mars, ens portaran la pluja. Els que venen de les regions polars, ens duran aire molt fred. Els corrents d´aire de l´equador són molt càlids. Els vents bufen per tot el món. Els llocs on es troben s´anomenen fronts, i d´ells provenen els canvis en el temps.






Imelda i Robert Updegraf (El temps atmosfèric)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.