dissabte, 16 de febrer del 2013

Meteorit

                                                   Un meteorit o aeròlit[1][nota 1] és un cos natural originat en l'espai exterior que sobreviu l'impacte amb la superfície terrestre. La majoria de meteorits deriven de petits objectes astronòmics anomenats meteoroides, tot i que de vegades també es produeixen per impactes d'asteroides. Quan un meteoroide entra a l'atmosfera, la fricció, pressió i interaccions químiques amb els gasos fan que el cos s'escalfi i emeti llum formant el que s'anomena un meteor o estrella fugaç.[2] El terme bòlid es refereix tant a un cos extraterrestre que col·lisiona amb la Terra com a un meteor excepcionalment brillant independentment que al final atenyi la superfície terrestre o no ho faci.[3] D'una manera més general, un meteorit en la superfície de qualsevol cos celeste és un objecte natural que prové de qualsevol altre lloc de l'espai. S'han trobat meteorits a la Lluna[4][5] i a Mart.[6][7]
Els meteorits tradicionalment s'han dividit en tres categories més àmplies: els meteorits petris (composats principalment de minerals silicats), els meteorits metàl·lics o siderits (composats de ferro-níquel metàl·lic) i els litosiderits (que combinen els dos tipus anteriors). Els esquemes moderns de classificació dels meteorits els divideixen segons la seva estructura, composició química i isotròpica i mineralogia.
Els meteorits s'anomenen sempre com el lloc on són trobats,[8] generalment una ciutat pròxima o alguna característica geogràfica. En els casos que es troben molts meteorits en un mateix lloc, el nom pot ser seguit per un número o lletra (per exemple, Allan Hills 84001).


Font: Viquipèdia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.